Nieuws

Behandeling voor zeldzame T-cellymfomen

Antistofmedicijncombinatie geeft positieve reactie bij zeldzame vormen T-cel non-Hodgkinlymfoom, als er genoeg celoppervlakeiwit CD30 aanwezig is.

T-cellymfoom - foto Nephron

Mycosis fungoïdes en het Sézarysyndroom zijn zeldzame vormen van T-cellymfoom. Op de buitenkant van de kwaadaardige cellen bij deze ziektebeelden zit in veel gevallen een kenmerkend eiwitmolecuul, CD30 genoemd. Brentuximab vedotin is een antistof-medicijncombinatie, waarvan het ene bestanddeel, brentuximab, zich aan het CD30 bindt en het andere deel, vedotin, vervolgens de cel vernietigt.

In een onderzoek onder 32 patiënten naar deze antistof-medicijncombinatie kon bij 30 patiënten de effectiviteit bepaald worden. 21 patiënten vertoonden een positieve reactie. Bij alle patiënten werd ook gekeken naar de hoeveelheid van het CD30 op de cellen. Dat varieerde van 0 tot 100 procent. Bij degenen bij wie minder dan 5 procent CD30 op de cellen zat was de kans op een positieve reactie klein.

De conclusie is dan ook dat Brentuximab vedotin activiteit vertoont bij mycosis fungoïdes en Sézary syndroom, die niet op andere behandeling reagerende. Dan moet er wel voldoende CD30 op de cellen aanwezig zijn.

Bron: Journal of Clinical Oncology, 20 juli 2015.