Nieuws

FDA: met borstimplantaten hoger risico op vorm van non-hodgkin

De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA heeft gewaarschuwd dat borstimplantaten kunnen leiden tot een verhoogd risico op ALCL (grootcellig anaplastisch T-cellymfoom), een zeldzame vorm van non-hodgkinlymfoom.

FDA: met borstimplantaten hoger risico op vorm van non-hodgkin

Dat er een verband bestaat tussen het ontwikkelen van ALCL en borstimplantaten wordt al langer vermoed. In 2008 deed patholoog Daphne de Jong van het VUmc hier al onderzoek naar. Vanaf 2011 heeft de FDA zo veel mogelijk informatie verzameld over het voorkomen van ALCL in combinatie met borstimplantaten. Tot nu toe zijn er bij de FDA 359 gevallen van ALCL bij borstimplantaten gemeld. Het ging vaker om implantaten met een ruw oppervlak dan om implantaten met een glad oppervlak. Om op basis van deze informatie vastomlijnde conclusies te trekken is lastig, omdat ALCL erg weinig voorkomt, en omdat borstimplantaten lang niet overal geregistreerd worden.

Mede op basis van de wetenschappelijke literatuur die de afgelopen jaren over dit onderwerp verschenen is, stelt de FDA dat vrouwen met borstimplantaten een erg laag, maar niettemin verhoogd risico op ALCL hebben. De FDA adviseert vrouwen die een borstimplantaat overwegen, om zich goed te laten informeren. Vrouwen die al een borstimplantaat hebben hoeven de follow-up procedure, zoals afgesproken met hun arts, niet aan te passen, aldus de FDA.

Beeld: Linda Bartlett (deze afbeelding is slechts een illustratie en is mogelijk niet het implantaat wat in het bericht genoemd wordt)