Nieuws

Help mee poliklinische zorg voor lymfklierkankerpatiënten te verbeteren

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam willen de poliklinische zorg verbeteren voor mensen die lymfklierkanker hebben of hebben gehad. Ze zoeken patiënten die daarvoor een vragenlijst in willen vullen.

Help mee poliklinische zorg voor lymfklierkankerpatiënten te verbeteren - foto geralt

In Nederland zijn ongeveer twintigduizend patiënten die lymfklierkanker hebben of hebben gehad. Een groot deel daarvan komt regelmatig op de polikliniek. Soms in verband met behandeling, maar ook vaak ter controle na afloop van de behandeling. De frequentie van controle en de onderzoeken die daarbij gebruikt worden kunnen soms verschillen.

Het MUMC+ en het AMC zijn bezig met een onderzoek naar de follow-up van patiënten met lymfklierkanker. Ze willen meer inzicht krijgen in de dagelijkse praktijk rondom de controles: welke onderzoeken worden er verricht en hoe vaak? Ook willen ze de behoeften van de patiënt beter in kaart brengen om de controles zorgvuldig en efficiënt te laten verlopen en af te stemmen op de wens van de patiënt. Wat verwacht jij als patiënt zelf bij controles? En hoe voel je je voorafgaande aan de afspraak en daarna?

Het invullen van de vragenlijst, die grotendeels uit meerkeuzevragen bestaat, neemt ongeveer vijf tot tien minuten van je tijd in beslag. De onderzoekers gaan zorgvuldig met jouw gegevens om. De resultaten worden geheel anoniem verwerkt. Ze worden gebruikt om de poliklinische controles te verbeteren en artsen bij te scholen in welke zorg zij moeten leveren tijdens een poliklinische controle. De resultaten van dit onderzoek worden via Hematon teruggekoppeld. Heb je nog vragen? Mail dan naar choosingwisely@hotmail.com.