Nieuws

Jonge ex-lymfoompatiënten hebben nog lang lagere kwaliteit van leven

Jonge mensen die behandeld zijn voor een lymfoom ondervinden nog lang een verminderde kwaliteit van leven. Tenminste, op het deel dat met gezondheid te maken heeft. Dat blijkt uit een studie van Olga Husson (Radboudumc, IKNL), waarover ze publiceerde in het vakblad Acta Oncologica.

Jonge ex-lymfoompatiënten hebben nog lang lagere kwaliteit van leven

De studie maakt deel uit van onderzoek over langere tijd onder ex-patiënten die tussen 1999 en 2012 hun diagnose kregen. De groep van 198 ex-patiënten, 18 tot 39 jaar op het moment van diagnose, werd vergeleken met een doorsneegroep met eenzelfde geslacht en leeftijd. 

Vergeleken met deze controlegroep melden de ex-patiënten een slechtere kwaliteit van leven op een aantal specifieke gezondheidsgerelateerde punten, zoals fysieke gesteldheid, cognitief vermogen, emotioneel en sociaal functioneren en vermoeidheid. Verder hebben ex-patiënten minder vaak een relatie en vaker een lager opleidingsniveau dan de groep waarmee ze werden vergeleken. Het onderzoek toonde aan dat het vooral geldt voor vrouwen, mensen die werkloos zijn, meerdere ziektes hebben, lijden aan erge vermoeidheid of wanneer er sprake is van psychische nood.

De onderzoekers zeggen dat er meer studie nodig is. Dan kan onder meer bepaald worden wat het beste tijdstip is voor bijvoorbeeld psychosociale hulp. Ook vinden ze dat er aandacht moet zijn voor het bevorderen van zelfmanagement en aanpassingsvermogen na de behandeling van kanker.