Nieuws

Let goed op: revalidatie bij kanker niet in basispakket

De Zorgautoriteit, die gaat over vergoedingen in de basisverzekering, heeft laten weten dat oncologische revalidatie niet in de basisverzekering zit. Levenmetkanker vindt dat onverstandig en onacceptabel.

Oncologische revalidatie - foto Karolina Grabowska

Steeds meer mensen overleven kanker. Maar deze mensen krijgen wel te maken met korte- en langetermijneffecten van de behandelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn, vermoeidheid of bewegingsklachten. Goede oncologische revalidatie kan bij een groot deel van deze patiënten klachten verminderen, zodat ze na de behandelingen weer actief de draad van hun leven op kunnen pakken.

Tot nu toe gingen dokters, zorgverzekeraars en patiënten ervan uit dat oncologische revalidatie werd vergoed uit de basisverzekering. Dat blijkt niet het geval. Het maakt alleen deel uit van enkele aanvullende zorgverzekeringen.

De koepel van kankerpatiëntenorganisaties Levenmetkanker vindt dat onverstandig en onacceptabel. Ze roept de Zorgautoriteit, zorgverleners en zorgverzekeraars daarom op om dit voor 2017 te regelen. Voor 2016 adviseert Levenmetkanker kankerpatiënten die in behandeling gaan of zijn, zich aanvullend te verzekeren voor oncologische revalidatie. Laat je als patiënt goed informeren door je zorgverzekeraar of en zo ja welke oncologische revalidatie wordt vergoed.

Voor ondersteuning bij het maken van een keuze voor een zorgverzekering, heeft NPCF een keuzegids en checklist ontwikkeld.