Allogene stamceltransplantatie

 

Bij allogene stamceltransplantatie worden stamcellen van een donor gebruikt. Deze stamcellen moeten het afweersysteem herstellen. Dit is beschadigd geraakt door de kanker en de behandeling van kanker.  

Voor een allogene stamceltransplantatie moeten jij en de donor bij elkaar passen. Daarvoor wordt in het laboratorium gekeken naar de witte bloedcellen. Deze HLA-typering (Humane Leukocyten Antigenen, ook wel 'witte bloedgroepen' genoemd) van donor en patiënt moet zo veel mogelijk gelijk zijn.  

Om genoeg stamcellen te kunnen oogsten, krijgt de donor gedurende vijf dagen via een injectie in de huid een groeistof (groeifactor G-CSF) toegediend. Daarna worden de stamcellen uit het bloed geoogst. In de tussentijd onderga jij chemotherapie en/of bestraling. Als dat achter de rug is, krijg je de geoogste donorcellen toegediend. Door de behandeling die je hebt ondergaan is je afweer sterk verminderd of zelfs helemaal verdwenen. De getransplanteerde stamcellen moeten dit afweersysteem weer opbouwen.

Allogene stamceltransplantatie

Allogene stamceltransplantatie

Film over allogene stamceltransplantatie

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!
Patiëntenboekje Allogene stamceltransplantatie

Patiëntenboekje Allogene stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie is voor veel vormen van bloedkanker de enige behandeling die kan genezen. Bij allogene stamceltransplantatie worden stamcellen van een donor geoogst en toegediend bij de patiënt.